söndag, april 19

Räddningshundar

Idag var jag och Janne iväg till Brandkårens träningsområde med Soda och Nypa för andra träningen i räddningshundutbildningen. Det blev första gången för oss då vi missade första gången.

Vi fick börja med att lägga tassbandage och med så små hundar så är det ingen konst, man lägger dom bara upp-o-ner i knät och sätter igång.
Sen var det dags att träna på att bära dom och hur svårt är det att bära en liten corgi som har varit knähund sen dom var små och väger ungefär som en fluglort. Den andra deltagarna kastade lite avundsjuka blickar på oss medans de bar runt på sina lapphundar och risrar övriga tunga vovvar, det gäller att välja rätt...
Sen var det dags att gå över lite plåt och presseningar och det var heller inte några som helst bekymmer för små corgisar som bara går så Gerd som håller i utbildningen var tvungen att fråga om våra små var född på plåt då dom inte ens märkte att det var något konstigt dom gick på.
När det var överstökat så knatade vi över några vippbrädor och det var bara superkul tyckte både Soda och Nypa som hoppade upp och ner och fram och tillbaka på vippbrädorna som stod alldeles inpå varann.
Sen var det dags för en välförtjänt fika paus innan vi fortsatte eftersom att ända anledningen att man tränar hund är att man får fika =) eller hur var det??

Efter fikat så fick vi köra lite vindövningar. Då fick dom börja med att leka (eller äta lite godis) hos en okänd figurant som sedan gömde sig ganska så öppet i skogen när hunden inte tittade och sen fick vi gå efter stigen tills hunden fick vind och letade sig ut till figgen. Efter det så gömde sig figgen på andra sidan vägen i en tunnan där hunden inte kom åt dom så vi kunde se hur hunden gjorde då.
Nypa fick gå några vändor fram och tillbaka på stigen innan hon fick vind och började leta sig över diket och in till figgen där hon fick äta lite korv.
När figgen hade gömt sig så kopplade jag loss henne och sen var det vara att stå och vänta och se vad hon gjorde, först så var hon lite fundersam men sen gick hon runt och luktade lite innan hon sen fick något i näsan och började vinda och då letade hon sig ut till figgen. När hon väl kommit på att figgen måste ligga i tunnan så försökte hon ställa sig på bakbenen så hon kunde nå upp och titta i den men det är inte det lättaste med så korta ben.
Sen blev det Sodas tur att göra samma sak men där blev det lite förarfel då husse följde efter Soda till tunnan först då hon tyckte att det luktade därifrån så den delen blev lite svår sen. Det tog lite längre tid för Soda att få vind på figgen men bara hon fick det så letade även hon sig fram dit över diket.
På tunnan sen så fick husse följa med henne en bit då hon tyckte att hon redan kollat vid tunnan och sett att det inte var någon där, men när hon väl kom dit så märkte hon att det var ju någon där den här gången så då försökte även hon kika över kanten.
Sen var det dags för mörkersök. Vi började att gå ett varv utan figge bara för att hundarna skulle få känna på mörkret lite först och det var inga bekymmer om man inte räknar med att matte är lite klumpig och går in i saker då hon inte ser när det är kolsvart.
Andra vändan så hade vi en figge längst in och den hittades utan några som helst problem utav båda hundarna som fick smaska lite godis och vad gör man inte för det.
Det sista vi gjorde för dagen var att bestiga en däckhög och det är inte det enklaste kan jag säga men det var ju tur att det var lite lättare för hundarna att klättra runt där i däcken och käka godis men lite äckligt var det så det får vi nog träna lite mer på, men då har vi ju frågan, var hittar man en däckhög som bara ligger nånstans och skräpar som man kan åka och klättra runt på bara sådär där man inte behöver nyckel för att ta sig in eller måste åka hur långt som helst för att komma till? Jag tar tacksamt emot förslag.

Det var två slagna hjältar som tvärslocknade när vi kom hem och dom var tom för trött för att fara runt som vanlig när det var dags för mat och då är dom trött.

1 kommentar:

Mija & Morris sa...

Men vad har ni hittat för rolig träning?? Sånt vill ju Morris & matten gå oxå!! Ni måste meddela era valpköpare när ni ska ha sååå roligt *ler* Lycka till!
Mvh Mija & Morris